Äntligen frid

Det har gått lång tid sedan jag skrev sist men jag tror att jag behövde få smälta alla intryck som farit förbi medan blommorna slog ut nedanför fönstret. Förutom att min mun plötsligt går i ett och att jag får vandra runt på systemet har inte så mycket förändrats, eller jo allting har förändrats och jag kan inte gå tillbaka till det som en gång var, för hon finns inte längre.

Nu sitter jag i pappas hänggunga och spretar med bleka tår i gräset. Det ligger något förtrollande över deras lilla vildvuxna trädgård. Luften är tung av magnolia blandat med Jasmine och klätterväxterna lämnar inte mycket utrymme till det gula teglet. Här trängs nässlor och tulpaner bland hallonsnåren och bigarråträdet är översållat med små vita blommor. Det är så vackert och rogivande att jag nästan glömt känslan av snöflingor i håret. Har jag inte alltid kunnat sitta och dingla med bara fötter i linne och utsläppt hår?

På måndag börjar jag ett långt vikariat som assistent åt en liten pojke men det känns så långt borta. Jag finns bara här och ingen har rätten att kräva något av mig just i detta nu. Det är bara jag och koltrasten som sjunger någonstans i björken ovan mig.

Är det detta som är riktig lycka, denna odelade känsla av frid? Jag borde inte tänka så mycket, men man kan ju undra.

- Kom hjärtans fröjd.


20 big ones!

Klockan sju satte jag mig yrvaket upp och försökte stänga av väckarklockan när jag insåg att det var dörrklockan som ringde och inte aparaten på natttygsbordet. Omtumlad trasslade jag mig ur draperiet framför dörren och möttes av svävande kärlek, sång och presenter. Frukost hade de med sig också, mamma och Simpan.

Dagen spenderade jag sedan i ett par nya converse med jordgubbar, gulliga sms på mobilen och solsken. Trots att kvällen avslutades med ett inte helt motiverat förslag om sällskap hem så är jag lyckligsalig och jag kunde inte ha fått en bättre kickspark in i livet som tjugoåring.

Tack alla fantastiska människor som gjort denna dagen oförglömlig!

Massor med kramar :)

- Man är bara så gammal som man känner sig

Som om världen inte fanns.

Idag tog jag den långa vägen hem och fann mig själv sittandes på fåfängan en stund. Stockholm låg förvånansvärt stilla och tyst under mig men så dränkte nog de svala havsvindarna en del av trafikbullret också. Medan jag satt där rullade grässtrån mellan fingrarna kom det över mig hur små vi är.

Det var en svindlande tanke men istället för att drabbas av skräck eller dödsångest började ett bubblande skratt leta sig upp genom strupen. Tänk om det är så att vårt väldiga universum bara är ett gäng atomer i en glaskula. Så mycket jobb och slit för ingenting. Fast vem vet, vi kanske bor i en väldigt vacker glaskula som någon tycker mycket om, kanske rent av någons favoritkula. Man kan ju alltid hoppas.

Sen började liveversionen av I still haven't found what I'm looking for från Milan spelas på Bandit och fan vad jag växte i det ögonblicket. Med min absoluta favoritlåt i öronen, staden under mina fötter och himlen som enda betraktare (I hope) sträckte jag ut mig och började fnittra, sen grät jag lite och skrattade lite till innan jag en sista gång svepte med blicken över Djurgården och började vandra hemåt.

Jag må vara en knäpp och obetydlig liten bit av en kvark men jag är en rätt häftig och älskad sådan och imorgon har jag knatat runt tjugo år på den här planeten. Jag kanske inte har hittat vad jag letar efter, fan.. jag vet inte ens vad det är jag letar efter, men någon dag kommer jag att hitta det och tro mig, det kommer att bli fantastiskt.

Dagens citat har ni nog redan listat ut men här kommer det i alla fall, rätt ska vara rätt.

- I still haven't found what I'm looking for


Muffinsbak i stugan.

Tänk hur fort man kan anpassa sig till nya situationer.. det är rätt häftigt. Idag gick det med andra ord mycket bättre och jag kände mig som fisken i vattnet när det kom till muffinsbak och mattespel. Barnen kände sig nog tryggare de med idag och jag fick hjälp med att borsta bort lite mjöl från kinden. Sen att en av pedagogerna hällde sågspån i knäet på mig är en helt annan historia.

Det är det fina med att åka runt bland olika skolor i stockholm, man träffar så sinnessjukt många olika snygga och roliga människor. Det finns hopp liksom.


Hur känns det att bli kär?

Det glänser stjärnor i ögonen och så skrattar man, Daniel 5år

Varierad dag.

Idag har jag för första gången i mitt liv blivit misshandlad på jobbet. Det var en ganska intressant upplevelse och inte alls så skrämmande som jag tänkt mig när jag klev över tröskeln till särskolan. Jag vet inte om jag är mentalt stabil nog för att arbeta inom det området men tydligen var mina obefintliga skrik när jag blev slagen i ansiktet och nypt i armen uppskattade så jag ska dit imorgon igen.

Själv längtar jag tillbaka till förskolan där barnen kärleksfullt pussar en på kinden och kryper upp i ens knä efter tre minuter. Men självklart sviker jag inte mina uppdragsgivare så det är bara att svälja rädslan och trycka ner oron i en färgrann låda igen.

Dagen fick ett sockervaddsavslut i alla fall och efter att ha mött upp Sanna vid Medis promenerade vi hem till mig och lagade middag ihop. Ett par halvtimmar senare dök Josse svajandes upp med en kladdkaka under armen och en låda glass i handen. Nu har de gett sig av hemåt och jag ser fram emot ett avslappnande bad. Snart är det bara tre dagar kvar tills jag fyller systemet. Jag tror inte att jag har varit såhär uppspelt sen jag fyllde fyra och vi sprang runt som små färggranna fjärilar på innergården i Lund.

- Don't worry about a thing, because everything is gonna be alright

Ett slag för självkänslan.

 Idag vaknade jag upp med större perspektiv. Varför lägger jag ner så mycket tid på att trycka ner mig själv i golvet? Det är så knäppt och meningslöst. Visst känns det bra på något skruvat sätt när det trycker över bröstet och sorgen över att jag är världens mest patetiska person skär genom kroppen, men jag måste sluta leva den livslögnen. Jag måste börja fokusera på allt jag har istället för att gräva ner mig i det som gått förlorat.

På många sätt är det lättare att gå igenom livet som pessimist, man blir aldrig besviken... eller är det verkligen så? Självsäkra optimister lever längre, har sundare förhållningsätt till livet och är ju i regel snyggare. Hur kul är det egentligen att umgås med någon som hela tiden går runt och mer eller mindre tycker synd om sig själv? Fan, måste jag behöva köra huvudet i väggen för att bli klokare på varför jag gör mig illa?

Ibland tycker jag att vi borde uppfinna en batteriuppladdare för självkänslan, för de där tillfällena när man vaknar upp och bara känner för att "kasta sig ut genom fönstret". Självkänsla på flaska för alla oss underbara människor som inte vågar tro på oss själva för att vi har blivit inpräntade sen barnsben att man inte får sticka ut och att det är viktigt att leta fel på allt och alla, helst på sig själv.

Jag skulle behöva umgås lite med Dileva, eller kanske mig själv på middag hos Mark Levengood. Omge mig med människor som har kommit ett par steg längre.


Nu ska jag ge mig ut på jakt efter blommor till Mamma. Jag ska släppa in solstrålarna och sträcka lite extra på mina kronblad idag.


- Du och jag är miraklet!


Dunklet sluter sig.

Vi planerade inför flykten till sydligare trakter, gled in på en bar i gamla stan, drack sofistikerade mängder, vandrade till Bonden och spanade på nördiga italienare. Tack vännen, stjärnorna glittrade lite extra på himlen igår kväll och det var precis vad jag behövde. Helt oväntat droppade Emmi förbi och vi snackade en lång stund, jag visste inte vad jag skulle säga men ibland räcker det nog med att bara lyssna.

Jag är förvånad över att det går så bra som det gör, att jag faktiskt kan ha kul ändå. Visst känns det som att stå inför en avgrund emellanåt och då hänger tårarna i ögonvrån. Jag vill ju inte att det ska vara över men jag har blivit så förödmjukad och sårad. Det är inte ilska jag känner, snarare hjälplöshet och avsmak när otaliga dunkla minnen flyger förbi innanför ögonlocken.


Kanske är det mig det är fel på men då får det vara så för jag är inte tillräckligt stark för det här. Kanske kan vi hitta en plattform på högre mark om ett tag, när jag tuffat till mig lite. För jag älskar dig, även om du inte förtjänar det just nu.


- Ibland gör kärlek en illa, som att dansa på ett broräcke och plötsligt trilla.


Stå pall.

När jag är upprörd städar jag. Förklaringen är kanske inte så enkel som den kan verka. Visst är en del av det frenetiska gnuggandet kring kokplattorna i köket en tillflyktsort för tanken. Ett sätt att fly från oron över att inte finnas till. När hemmet börjar förvandlas kommer känslan av lugn. Någonting måste ju fungera för att jag ska kunna göra det, om jag presterar så måste jag ju duga, eller hur?

Jag läste för ett tag sen om en psykiskt sjuk tjej, helt identitetslös som skar sig i armarna för att det var hennes enda sätt att förstå att hon existerade. Jag kan också känna mig identitetsbefriad ibland, när jag blir bortvald till exempel. Det är därför jag sitter med fingrarna intrasslade i en halsbandshög på skrivbordet som jag inte haft skäl att ta tag i förens nu. För det är nu jag har blivit trampad på och det är nu ilskan rinner som ett gift i fingerspetsarna.


Det ligger ett oläst sms i min mobil och här sitter jag och bloggar igen. Helst skulle jag vilja gå öppna balkongdörren och skrika en harang socialt oacceptabla ord men det kommer jag inte göra, inte heller kommer jag att stå pall.

Hur dum får man bli egentligen?


Vintern har rasat ut.

Orden har runnit ur mig, jag kan inte förklara det på något annat sätt. Sinnet blir mycket lättare när den gråmulnande himlen äntligen släppt sitt tag om himlen. Det är lättare att andas när Isarna har brutits, snödropparna knölat sig upp ur jorden för att sträcka sina längtande kronblad mot solen och regnet har tvättat gatorna rena. Jag trivs med att kunna sova med balkongdörren öppen.

Dagarna flyter ihop och mina sommarplaner är så gott som uppgjorda. I brist på entusiasm från stockholmska företag så tar jag mitt pick och pack söderut. Imorgon ska jag träffa vännen som ska passa min lägenhet och vattna mina blommor de månader jag blir borta.

Jag har tre sommarlöften som jag ska sysselsätta mig i den sovande staden. Jag ska lära mig japanska, ta mig igenom Jane Austens verk och bli, så att säga, fit for fight. Efter det blir det ut och åka och den 31 augusti ska jag förhoppningsvis infinna mig på slu.

Det är det jag vet och det jag hoppas på. Jag har känslan av att det kommer att bli bra.

Molnpuffar

Idag har jag kört längs vindlande vägar och dramatiska landskap med radion på högsta volym. Jag vet inte vad det är jag behöver fly ifrån men det fick mig i alla fall att sätta mig i bilen och vägrade låta mig stiga ur förens jag nått öppet vatten. Hur har jag kunnat leva utan körkort i så många år?

Efter ett par djupa andetag åkte jag tillbaka och satte mig med Martha av Doris Lessing. Det ligger en beklämd stämning över boken men jag kan inte heller här komma underfund med vad den beror på så jag läser bara förhäxat vidare, när jag inte skruvar upp tavlor på väggarna förstås. Målningen är avklarad och på lördag åker vi hem.

Det kanske är vädret som gör att illamåendet ligger i halsgropen. Bara vetskapen om att solen strålar i stockholm gör att det snurrar lite i huvudet på mig, hoppas kan man ju i alla fall alltid. Jag drömmer allt underligare saker också, om att klättra nedåt på puffar i molnbeklädda rum.

Vi ses!


Hem ljuva hem.

Tänk att det kan vara så rogivande att få klampa runt i skog och mark iförd sjumilastövlar och en utsliten tjocktröja med det otvättade håret i en lös knut. Tänk att man kan bli upprymd av att betrakta lodjursspår och en högtflygande havsörn. Och tänk att smärtans hänsynslösa knivar kan sticka hål på en när man upptäcker att barndomsstigen blivit skövlad och förstörd, älskade grötlunken..

Det ligger en konstant dimma över ringkallen och isen knakar som om den tröttnat på att ligga still och försöker bryta sig loss från strändernas gripande händer. Castor märker ingenting dock, sovandes som han ligger i fårskinnsfotöljen framför den sprakande brasan. Det är så uråldrigt och idylliskt att man vill titta under mattorna för att försäkra sig om att det inte ligger några monster och lurar där.

Men det är ju det som är det underbara med landet, allting är så renodlat och okonstlat. Här grubblar man inte så mycket över sig själv och stadsoron verkar lika tråkigt och långt borta som ett dåligt skämt. Det är ingen som tittar efter en två gånger här och jag kan glatt köra i mitten i vägen i nittio på en femtioväg utan att någon ens rycker på axlarna. Snarare får man beröm för att man inte kör som en sån där " fjollig stadsbo".

Jag tror att vi åker hem på fredag, jag vet inte om jag vill skratta eller gråta. Visst längtar jag hem, men lite önskar jag att det vore det här som vore hem.


Earth to Bullen, come in Bullen!

Man kan knappt tro att det är sant men här sitter jag, långt ifrån civilationens ljus och buller, på en skrämmande vacker halvudde omgiven av fruset hav och sovande skogar, och kommunicerar med världen precis lika bra som om jag suttit vid mitt lilla köksbord på den blomstrande Danviksklippan.

Ångesten som kom över mig när jag klev ur bilen och omslöts av ett mulet vinterlandskap är som bortblåst och jag har som så många gånger tidigare omslutits av kärleken till Nordingrå. Kärleken till stigarna vars slutdestination aldrig tycks vara den samma, till platsen jag dragit mina första kallsupar, kommit hemdragandes med allt från larver till fågelungar, jämfört blåmärken med barnen i området, kört in i otaliga snödrivor med skidorna, spanat efter snyggingar i Barsta, helt enkelt platsen som sett mig växa upp.

Våren finns ju faktiskt kvar när jag kommer hem och har jag räknat rätt så har inte körsbärsblommorna i Kungsträdgården hunnit slå ut ännu.

För att sjunka in helt i stillheten den här veckan har jag bullat upp med böcker och varm choklad framför brasan. Så det går ingen nöd på mig egentligen, men jag saknar mina hörlurar nått så fruktansvärt. Gråtandes ligger de kvar på skrivbordet hemma. Fast mormor verkar inte klaga över att behöva lyssna på P3 dagarna i ända, i och för sig blir det mest P2 som en kompromiss för P1 har jag inte så mycket för mellan nyhetssändingarna.

Just nu trivs jag mest uppe i havsrummet. Dels för att köket ser något otrivsamt ut såhär innan ommålningen och dels för att jag där kan "vältra mig i den stora sängen vilket jag är van vid" som hon uttryckte det, hon som spacklar på undervåningen just nu. När folk säger så blir jag alltid lika konfunderad över tanken på hur jag ska kunna lära mig att dela mitt liv med någon. Förhoppningsvis är man väl så kär att man struntar i hårsstrån i handfatet.

Nej nu börjar nyheterna. Ni får ha det så skönt i vårsolen!

April har sparkats igång.

Som jag dansade på Baba i onsdags, det var som att kliva in i en dröm när soulplattorna började rulla och trots låg volym i början och helt värdelösa övergångar var låtföljderna så fantastiska att det inte gjorde någonting. Med Marion i ena handen och Kristin i den andra skuttade vi över dansgolvet till allt från Move on up till Teddybears. Mina höfter värker fortfarande men mer som en trevlig påminnelse om kvällen jag lyckades glömma att jag skulle upp morgonen efter än ett irritationsmoment. Nu tänker jag göra något riktigt egotrippat: Jag på Baba

Som en tradition ska Anni och Alex komma hit och äta mig ur huset om en stund men det gör ingenting för jag ska ändå till Ångermanland om några dagar. Dessutom är det rätt trevligt att ligga och snacka en massa skit. Eftersom att vi har lagt "locket på" på jobbet gällande de tidigare incidenterna så får vi helt enkelt inte vädra ut vår ångest tillräckligt. Fan vad vi saknar dig, det är inte alls samma sak längre.

Mina krukor gror och frodas, det känns bra och jag känner mig mer fit efter allt simmande jag och Marion ägnat oss åt. Beach 2009 känns inte riktigt lika långt borta längre.

Puss.


Nu får det fan vara nog.

Jag är så jävla förbannad att jag inte vet vart jag ska göra av mig själv. Dåliga chefer är ett alldeles för vanligt fenomen i det svenska samhället. Nu har jag lyckats åka på en till och fy fan... En fantastisk vän har skadats och en annan sparkats. Allt på grund av att fel människor sitter på fel plats.

När man behandlar folk i min närhet illa blir jag inte att leka med och jag vet åtminstånne en person som ska klämmas till ordentligt. Sköter man inte sitt jobb utan låter andra få ta smällen av ens egen paranoia ska man inte sitta i en chefsposition, thats that. Och det borde väl vilken normalt funtad människa som helst förstå. Imorgon blir inte roligt för någon men det här kommer inte att gå ostraffat.. Hon ska ställas till svars, helst plockas bort helt. Om det så kommer att innebära att mitt eget jobb går förlorat har ingen betydelse.

Morr...

Klipp, klipp.

Jag önskar att jag kunde lära mig sova på morgonarna... Det här med att senast slå upp ögonen halv åtta är ett ständigt irritationsmoment. Jag får väl ge mig ut och promenera helt enkelt.

Min mobil är klar efter ett par timmars petande och hänger nu stolt dinglandes i stora fönstret. Jag har tyvärr ingen bildtagare som gör den rättvis så valfri systemkamera får gärna komma på besök någon dag, jag bjuder på fika. Själv är jag lite fundersam över om det ser ut som att femåring har gjort den eller om det är en missförstådd konstnärs verk. Hur som helst så är den rätt söt och jag trivs med den vilket är det enda som har någon betydelse i slutändan.

Imorgon är det dags att gå till jobbet igen och nu är jag både deklarerad och adressändrad. Det kändes lite småunderligt att adressändra, som att navelstängen faktiskt är helt avklippt nu.

Huj.. nej vet ni vad, nu måste jag gå och göra något vettigt.

Kram!